Teryata pengorbanan besar dan hebat yang dilakukan oleh Wan Azizah, yang telah memberikan laluan kepada suaminya yang tercinta ; Anwar Ibrahim peluang untuk bertanding, dapat saya rumuskan seperti berikut :

1) Lambang kesetiaan seorang isteri dan pendokong sejati kepada suaminya
2) Wan Azizah yakin Anwar Ibrahim akan memenangi Parlimen Permatang Pauh yang merupakan kubu kuat Anwar Ibrahim dan PKR
3) Anwar Ibrahim telah mendapat restu dari pimpinan Pakatan Rakyat yang lain seperti PAS dan DAP, bahkan PAS dan DAP komited untuk membantu gerak kerja pilihanraya demi memenangkan Anwar Ibrahim
4) UMNO dan BN hanya menanti detik 16 September tentang nasib kerajaan di bawah pimpinan mereka. Kini, UMNO dalam keadaan gelisah dan gelabah, bahkan merancang sedaya upaya agar Anwar Ibrahim tidak dapat bertanding ; antaranya dengan mendakwa beliau di mahkamah berhubung isu liwat.
5) Rakyat Malaysia menantikan dengan penuh debaran pilihanraya kecil di Permatang Pauh yang mana keputusannya bakal merubah landskap politik Malaysia

p/s: Jelas, terang dan nyata bahawa PAS menolak sebarang kerjasama dengan UMNO dan BN, malah tetap komited untuk menubuhkan kerajaan baru bersama Pakatan Rakyat. Syabas dan tahniah di atas keputusan yang melegakan pendokong dan penyokong PAS.

Advertisements