Saya cuba menyimpulkan begini. Muqabalah ini tidak akan berjaya selagi :

1) Pihak UMNO tidak mengakui kesalahannya selama ini di atas penafian kerajaan PAS di Kelantan dan Terengganu serta penghinaan kepada agama Islam selama ini.

2) PAS masih ada keraguan terhadap kesungguhan UMNO untuk mendahulukan al-Quran dan al-Hadith sebagai panduan utama dalam muqabalah.

3) Adanya penentangan besar dari penyokong kedua-dua parti. Ini kerana tiada parti tanpa pimpinan dan tiada pimpinan tanpa ahli. Apa yang lebih penting, ahli mungkin menuntut agar tujuan parti ditubuhkan dipertahankan.(UMNO dengan semangat nasionalisme keMelayuan dan PAS dengan dasar mendaulatkan Islam).

4) Media massa pro UMNO akan terus menggambarkan seolah-olah PAS bersedia menurut kehendak UMNO dan PAS yang sedar perkara ini, akan menarik diri dari muqabalah.

5) Masanya belum sampai pada saat ini dan tidak diizinkan Allah.

p/s: Pusrawi menafikan laporan yang dikeluarkan oleh Dr Osman Hamid tentang aduan sukar membuang air besar oleh Saiful berkaitan dengan isu diliwat oleh Anwar. Mereka menyatakan laporan perubatan yang disiarkan di Internet dalam tempoh 2-3 hari ini adalah palsu. Pulangkan kepada Allah kebenarannya. Yang batil akan terbongkar !

Advertisements